Visit Lier

 

facebookinstagram 

Home >> Doen >> Wandelen >> Heksentoer >> locatie 7 - herberg Den Torst

locatie 7 - herberg Den Torst

Juli 1603: Jenneken Fierens, dochter van de herbergier van “Den Torst”, wordt ziek en begint te hallucineren. Het meisje zegt betoverd te zijn door Helwige Van Horck, een 55-jarige weduwe uit de buurt met een vreemde reputatie. Enkele vrouwen haalden meteen Helwige naar de herberg. Den Torst was een soldatenherberg, dus toen ze arriveerde stonden ruim vijftig soldaten van het Spaanse garnizoen haar op te wachten. Helwige moest een kruisteken maken op Jenneken om “haar vloek” op te heffen, maar deed dat met de foute hand. De opgewonden menigte wierp zich terstond op haar. Een Italiaanse sergeant prikte in haar duim met een mes. Toen dat niet bloedde meenden de aanwezigen haar “Duivelsteken” te hebben ontdekt, een ongevoelige en bloedeloze plek op het lichaam. De wanhopige Helwige doorboorde dan maar zelf haar neus met een scherpe tak, maar ook dat bloedde onvoldoende.

Helwige werd door schout Vogelwayder opgesloten in de Gevangenenpoort (zie locatie Gevangenenpoort), waar in diezelfde periode ook Engelberte Hechts als heks zat (zie locatie Maagdenhuys). Een hele stoet Lierenaars kwam Van Horck beschuldigen van toverpraktijken: stadsgenoten ziek maken, kinderen ronselen voor de duivel, padden in iemands bed zetten en zelfs zwarte eieren verkopen! Ondanks marteling en lange opsluiting weigerde de vermeende heks te bekennen. Dat redde haar wellicht het leven. De Raad van Brabant veroordeelde haar tot verbanning uit het hertogdom. In 1608 werd Van Horck dan ook publiekelijk gegeseld toen ze zich toch in Lier durfde vertonen.

Het “Duivelsteken” wordt getoond tijdens een heksenproces. Op zoek naar deze merktekens werd het volledige lichaam van verdachten grondig geïnspecteerd. Dit onderzoek was uiterst pijnlijk en vernederend. Littekens en geboortevlekken werden geprikt om te zien of ze bloedden. 

Lees hier de historische achtergrond

Openingsuren Visit Lier

1 november tot 31 maart
van maandag tot vrijdag: 9.00 - 12.30 uur en 13.30 - 16.30 uur
zaterdag, zondag en feestdag: gesloten
op 24 en 31 december: open 9.00 - 12.00 uur

1 april tot 31 oktober
van maandag tot vrijdag: doorlopend 9.00 - 16.30 uur
zaterdag, zondag en feestdag: 9.00 - 12.30 uur en 13.00 - 16.00 uur

Grote Markt 58, 2500 LIER

tel. +32 3 8000 555
mail info@visitlier.be 

Privacyverklaring | toegankelijkheidsverklaring