Het Liers Vlaaike is een kruidig gebakje op basis van kandijstroop en vier kruiden.
Het bestaat al meer dan 300 jaar en is één van de oudste streekgebakjes uit de provincie Antwerpen. Het is een plaatselijke specialiteit met een grote regionale uitstraling.
In 1999 wordt de Orde van het Liers Vlaaike opgericht, die toekijkt op de kwaliteit van het product.
De Lierse bakkers, leden van de Orde, zijn trots op de Vlaamse erkenning als streekproduct in 2007 en de Europese erkenning als Beschermde Geografische Aanduiding in 2013.
Maak je eigen vlaaikes! | voor 20 à 25 vlaaikes |
DEEG 100 g water VULLING 400 g melk | Meng water, boter en bloem 7 minuten. Rol vervolgens het deeg tot het 3 mm dik is. Druk het deeg aan in een bakplaat met ronde vormpjes van 5,5 cm diameter. Laat het deeg 1 à 2 uur rusten om in te dikken. Meng alle ingrediënten voor de vulling. Vul de vormpjes met een spuitzak tot aan de bovenrand. Bak 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Tijdens het bakken komt de vulling tot net boven het randje. Als je de vlaaikes met je vinger niet meer kunt induwen, zijn ze klaar. |
Al generaties lang wordt bij Van Ouytsel koffie gebrand op artisanale wijze. Twee van hun mengelingen zijn een erkend streekproduct.