Visit Lier

 

facebookinstagram 

Home >> Doen >> Wandelen >> Heksentoer >> locatie 6 - Gevangenenpoort

locatie 6 - Gevangenenpoort

De Gevangenenpoort of “Eikelpoort” hoorde bij de stadsomwalling, maar diende ook als gevangenis. Tussen 1589 en 1603 verblijven in deze cellen minstens 6 vermeende heksen. 

De eerste golf gebeurt in 1589 te Nijlen, waar het “simpel meyscken” Anneke Faes wordt beschuldigd van het betoveren van melk en een paard. Samen met haar moeder Liesbeth Stryckaerts worden ze aangehouden en naar Lier gevoerd. Schout Willem Brant laat de 14-jarige Faes geselen tot het meisje bekent. Ze wijst twee andere vrouwen aan als heks: de Lierse Anna Cops en de Nijlense Cathelyne Van den Bulcke. 

De zwangere Liesbeth Stryckaerts wordt snel vrijgelaten. Anneke Faes moet als straf elke vrijdag vasten, Anna Cops wordt voor zeven jaar verbannen. Maar Van den Bulcke is een erger lot beschoren. Faes’ noemde haar immers de hoofdheks. Op 19 december wordt ze gemarteld door een Antwerpse beul. Cathelyne vertelt haar ondervragers een aantal ongelofelijke verhalen: hoe ze door de duivel “Moonvaeyer” werd verleid, boter kon maken uit water en deelnam aan de heksensabbat. Maar opmerkelijk: nooit noemt ze de naam van andere heksen. Een moedige daad, zeker omdat Van den Bulcke zelf was aangegeven. Zo bespaarde ze anderen het helse lot dat haar te wachten stond: de brandstapel… (zie gedenksteen).

In 1603 herbergt de Gevangenenpoort twee nieuwe heksen: Engelberte Hechts was gearresteerd in het Maagdenhuys (zie locatie Maagdenhuys), waar ze de inwonende jonge meisjes zou hebben betoverd. Even later volgde Helwige Van Horck, die in een herberg vlakbij (zie locatie Den Torst) was gestoken en onvoldoende had gebloed. Het uiteindelijke lot van Hechts is onbekend, Van Horck werd verbannen.

Twee vrouwen worden gemarteld. De ondervraging van heksen begon vaak met geseling en pijnlijke vastketening. Als een bekentenis uitbleef werden ledematen uitgerokken, voeten verbrijzeld en brandwonden toegebracht. Veel veroordeelde heksen waren na de martelingen er zo slecht aan toe dat ze naar de brandstapel moesten worden gedragen.

Lees de historische achtergrond

Eikelstraat - Begijnhofstraat

 

Openingsuren Visit Lier

1 november tot 31 maart
van maandag tot vrijdag: 9.00 - 12.30 uur en 13.30 - 16.30 uur
zaterdag, zondag en feestdag: gesloten
op 24 en 31 december: open 9.00 - 12.00 uur

1 april tot 31 oktober
van maandag tot vrijdag: doorlopend 9.00 - 16.30 uur
zaterdag, zondag en feestdag: 9.00 - 12.30 uur en 13.00 - 16.00 uur

Grote Markt 58, 2500 LIER

tel. +32 3 8000 555
mail info@visitlier.be 

Privacyverklaring | toegankelijkheidsverklaring