Visit Lier

 

facebookinstagram 

Home >> Doen >> Wandelen >> Heksentoer >> locatie 3 - Sion

locatie 3 - Sion

In de zomer van 1603 werd Engelberte Hechts beschuldigd acht meisjes die met haar in het “Maagdenhuys” (zie locatie Maagdenhuys) verbleven te hebben betoverd. De meisjes kregen stuipen, plotse verlammingen en hysterische aanvallen. Na een mislukte duiveluitdrijving door de kanunniken van Sint-Gummarus besloot de Raad van Brabant om Hechts te arresteren.

Hoewel Hechts in de cel zat (zie locatie Gevangenenpoort) bleven de meisjes aanvallen krijgen. Maar er groeide twijfel over hun gedrag. In oktober verliet pastoor Peter Flamen het op deze plek gelegen Sionsklooster. Hij zag zes meisjes uit het Maagdenhuys, waarvan twee wild over de grond kronkelden. Toen de meisjes merkten dat ze werden bekeken stonden ze meteen recht. Het doet vermoeden dat ze hun volgende ‘aanval’ stonden in te oefenen.

Een gelijkaardige getuigenis hoorde de Lierse schepenbank van buurvrouw Marie Verhagen. Toen zij de meisjes vroeg of ze zich al beter voelden begon Lynken Blylevens, met haar vier jaar de jongste, meteen krijsend over de grond te rollen. Maar toen Lynken de koets zag die hen naar Brussel zou voeren sprong ze vrolijk overeind. 

Eele van den Hove, de meid van Hechts, merkte dan weer sarcastisch op dat de meisjes alleen maar toevallen kregen tijdens de week, nooit op zon- of feestdagen. Dat komt ook terug in de getuigenis van Anna Nick, een 14-jarig meisje dat net als haar leeftijdsgenoten uit het Maagdenhuys beweerde behekst te zijn. Ze gaf na een tweede ondervraging toe dat ze had gelogen om niet te moeten gaan werken.

Een meisje krijgt een bezeten aanval tijdens het heksenproces van Salem. Net als in Lier begonnen opmerkelijk veel heksenjachten met de getuigenis van kinderen. Hun fantasie ging met hen op de loop en ze konden de fatale gevolgen van hun verzinsels niet inschatten.

Lees hier de historische achtergrond

Openingsuren Visit Lier

1 november tot 31 maart
van maandag tot vrijdag: 9.00 - 12.30 uur en 13.30 - 16.30 uur
zaterdag, zondag en feestdag: gesloten
op 24 en 31 december: open 9.00 - 12.00 uur

1 april tot 31 oktober
van maandag tot vrijdag: doorlopend 9.00 - 16.30 uur
zaterdag, zondag en feestdag: 9.00 - 12.30 uur en 13.00 - 16.00 uur

Grote Markt 58, 2500 LIER

tel. +32 3 8000 555
mail info@visitlier.be 

Privacyverklaring | toegankelijkheidsverklaring