Visit Lier

 

facebookinstagram 

Home >> Doen >> Wandelen >> Heksentoer >> locatie 2 - vesten Antwerpsestraat

locatie 2 - vesten Antwerpsestraat

De Heksenwaan blies ook de legende van de weerwolf nieuw leven in. Het Vlaamse volksgeloof kende vele soorten weerwolven: allesverscheurende roofdieren, ruigharige wildemannen of vervelende plaaggeesten. 

De acht weerwolven die rond Lier slopen waren van het gemene soort, althans volgens Cathelyne Van den Bulcke. Dat bekende deze Nijlense ‘heks’ (zie locatie gedenksteen en Gevangenenpoort) onder marteling. Van “haar duivel” Moonvaeyer vernam ze dat deze monsters zich bevonden tussen Broechem en Lachenen, verborgen langs de baan naar Antwerpen. Ze loerden vooral op kinderen, maar vielen ook volwassenen aan. De weerwolven zouden een duivelse straf zijn voor de misdaden van de lokale bevolking, die arme reizigers vermoord hadden.

De weerwolven hadden een rode vacht en veranderen dagelijks van gedaante. Het zouden vervloekte kinderen zijn, ooit achtergelaten in het woud. Dat laatste was wellicht een handige uitvlucht voor Van den Bulcke om geen bestaande personen te moeten aangeven bij haar ondervragers.

Een weerwolf rooft een kind, houtsnede van Lucas Cranach uit 1512. Deze afbeelding als een harige wildeman is een typisch beeld uit die periode. Hypertrichosis (overmatige haargroei) en lycantropie (psychose waarbij men zich een wild dier waant) waren medische aandoeningen die tot in de 18e eeuw vaak door weerwolverij werden verklaard.

 

Een weerwolf dwingt een reiziger hem te dragen, Franse gravure uit 1857. De weerwolf was niet altijd een bloeddorstige menseneter. In de meeste volksverhalen over weerwolven plegen ze alleen kleine diefstallen of kwelden ze slechte mensen.

Lees hier de historische achtergrond

Openingsuren Visit Lier

1 november tot 31 maart
van maandag tot vrijdag: 9.00 - 12.30 uur en 13.30 - 16.30 uur
zaterdag, zondag en feestdag: gesloten
op 24 en 31 december: open 9.00 - 12.00 uur

1 april tot 31 oktober
van maandag tot vrijdag: doorlopend 9.00 - 16.30 uur
zaterdag, zondag en feestdag: 9.00 - 12.30 uur en 13.00 - 16.00 uur

Grote Markt 58, 2500 LIER

tel. +32 3 8000 555
mail info@visitlier.be 

Privacyverklaring | toegankelijkheidsverklaring