Visit Lier

 

facebookinstagram 

Home >> Agenda >> E >> Timmermans opsomermuseum >> Timmermans-Opsomermuseum
Titel
Timmermans-Opsomermuseum
Korte omschrijving
Het cultuurhistorisch museum toont werken van Lierse schrijvers en kunstenaars die hebben bijgedragen tot de culturele uitstraling van de stad. Bekijk onder andere het smeedwerk van Lodewijk Van Boeckel, schilderijen en grafiek van Isidore Opsomer en een uitgebreide verzameling boeken, tekeningen en foto's van en over Felix Timmermans, de bekendste 'geboren Lierenaar'. MUSEUM Het ...
Lange omschrijving
Het cultuurhistorisch museum toont werken van Lierse schrijvers en kunstenaars die hebben bijgedragen tot de culturele uitstraling van de stad. Bekijk onder andere het smeedwerk van Lodewijk Van Boeckel, schilderijen en grafiek van Isidore Opsomer en een uitgebreide verzameling boeken, tekeningen en foto's van en over Felix Timmermans, de bekendste 'geboren Lierenaar'.

MUSEUM
Het Timmermans-Opsomerhuis is een cultuurhistorisch museum. Werken van Lierse schrijvers en kunstenaars die hebben bijgedragen tot de culturele uitstraling van hun stad, staan er centraal.Ongetwijfeld de bekendste "geboren Lierenaar" is Felix Timmermans, auteur van ondermeer Pallieter, Boerenpsalm, De zeer schone uren van juffrouw Symforosa begijntje. Behalve schrijver was Timmermans ook tekenaar, etser en schilder. Timmermans werd geportretteerd door Isidore Opsomer, aan wiens werk de gelijkvloerse verdieping is gewijd. In 1900 kreeg kunstsmid Lodewijk Van Boeckel op de wereldtentoonstelling van Parijs de hoogste onderscheiding en was hij de top in zijn branche. Ook hij kreeg in het museum een zaal. Hetzelfde geldt voor de jonggestorven historicus en literator Anton Bergmann. Verder gaat de aandacht nog naar dirigent Renaat Veremans en architect en kunstschilder Flor Van Reeth.

MONUMENT DE GROOTE HOFSTADT
In de 17de eeuw was dit bakstenen huis een lusthof met broeikassen, een blekerij, een tuin en hooilanden ontstaan op oude beemden. Aan de straat vertonen de L-vormig geschikte lijstgevels nog enkele aspecten van de tradionele bak- en zandsteenstijl. In de 18de eeuw werd het poortrisaliet toegevoegd in de hoek en kreeg de voorgevel een deurvenster met balkon en een dakvenster met een gebogen fronton. Aan de gekasseide binnenplaats ontvouwt zich een classisistisch geheel met centraal een risaliet onder een driehoekig fronton.
Het huis werd in 1917 eigendom van de stad en het werd in 1968 ingericht als Timmermans-Opsomerhuis.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
Timmermans-Opsomermuseum
Netelaan 4, 2500 Lier
Reservaties
Telefoon: +32 3 8000 394
Contact
Mail: musea@lier.be
Wanneer
Van 30 november 2017 tot 31 maart 2018
Afbeeldingen
Timmermans-Opsomermuseum
Copyright: Stedelijke Musea Lier
Timmermans-Opsomermuseum
Copyright: Stedelijke Musea Lier
Copyright: Stedelijke Musea Lier
Links
musea.lier.be,
GPS
51.128509, 4.570601

 

 

Openingsuren Visit Lier

1 november tot 31 maart
van maandag tot vrijdag
9 - 12.30 uur en 13.30 - 16.30 uur

1 april tot 31 oktober
van maandag tot vrijdag: doorlopend van 9 tot 16.30 uur
zaterdag, zondag en feestdag: van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur

Grote Markt 58, 2500 LIER
tel. +32 3 8000 555

privacy